Hulpmiddelen bij een smartphoneverslaving

In Nederland is meer dan een op de vier jongvolwassenen (28,7%) van 18 tot 25 jaar verslaafd aan sociale media. Dit is sinds 2015 een stijging van maar liefst 10%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Hulpmiddelen om de verslaving tegen te gaan schieten als paddenstoelen uit de grond. Je hebt bijvoorbeeld apps die er voor kunnen  zorgen dat je minder vaak gebruik maakt van je smartphone. Maar een app om van je verslaving af te komen, is dat eigenlijk wel logisch?

In eerste instantie zou je zeggen van niet. Toch zijn er veel apps zoals: Block Social Media, Moment of Checky die gebruikt kunnen worden om het telefoongebruik te verminderen. Deze apps blokkeren bijvoorbeeld andere apps op je telefoon of ze laten je weten hoe lang je gebruik maakt van een bepaalde functie of app. Je kunt dan een limiet instellen waardoor je bepaald hoe lang je een app per dag kunt gebruiken. Bijvoorbeeld één uurtje Facebook per dag. Dit kan ervoor zorgen dat je bewust wordt van jouw telefoongebruik waardoor je de verslaving onder controle kan krijgen.

Toch zijn dit soort apps vaak wel makkelijk om uit te schakelen. Soms via een omweggetje in de instellingen van je telefoon, maar vaak binnen een minuut is zo’n app dan ook weer uitgeschakeld als je dat wilt. Je blijft natuurlijk de baas over je eigen telefoon. Je moet jezelf dus aanleren om je telefoon weg te leggen na een melding van een van deze verslavingsapps.

Tips om je smartphone minder te gebruiken
– Zet je push-berichten uit. Dit is een melding van een app die je krijgt wanneer er bijvoorbeeld een nieuw berichtje binnenkomt. Als je dit push-bericht niet hoort of ziet, ben je minder snel geneigd om je telefoon te pakken.
– Maak het gebruik van je smartphone lastiger. Zet bijvoorbeeld een lange toegangscode van bijvoorbeeld 10 cijfers op je mobiel, die je thuis in een boekje hebt staan of die je op een briefje hebt in je portemonnee. Wanneer je dan wilt inloggen moet je eerst een extra handeling doen. Dit kan er voor zorgen dat je minder snel je telefoon pakt. Ken je de 10-cijferige code vrij snel uit je hoofd? Dan kun je de toegangscode bijvoorbeeld wekelijks veranderen.
– Leg je telefoon weg voordat je gaat slapen. Hierdoor krijg je een betere nachtrust. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat een op de vier jongeren slechter slaapt door het gebruik van sociale media. In 2015 lag het percentage van jongeren die slecht sliepen nog op 26% terwijl dat in 2017 al 41% was.

Heel leuk die tips, maar helpen die eigenlijk wel?
Hoogleraar klinische psychologie Prof. Dr. J.J.L. Derksen laat weten dat de cijfers er niet om liegen. Dat 1 op de 4 jongeren verslaafd is aan sociale media, noemt hij een serieus probleem voor onze samenleving, waar maar weinig oplossingen voor bestaan en hij vindt daarom ook dat hier snel iets aan moet gebeuren. ´Vanzelfsprekend, de jongeren van nu zijn de volwassenen van de toekomst, verslaafde mensen helpen zichzelf en de samenleving niet echt verder.´ Ook stelt de hoogleraar vragen bij het gebruik van de apps zoals Block Social Media, Checky of Moment. ´Ze zijn gemaakt door de makers van de apparaten zelf. Veel beter en erg noodzakelijk is het gebruik in de opvoeding te integreren, Aldus Derksen.

Wat vind jij? Hoort een smartphone- of socialmedia-verslaving bij deze tijd of hebben we het niet meer onder controle? Praat mee op onze Facebook-pagina en op Twitter onder #overmijnlike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.