Slaapproblemen door smartphone

Vier op de tien jongeren in Nederland van 18 tot 25 jaar geeft zelf aan dat ze minder goed slapen door het gebruik van sociale media. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit percentage binnen twee jaar is gestegen van 26% in 2015 naar 41% in 2017.

Nog heel even via je mobiel sociale media checken voordat je gaat slapen. De meeste van ons doen het. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaraan 16000 mensen hebben meegedaan, blijkt dat bij 58% van de ondervraagden dit het geval is. Meerdere keren per week tot dagelijks, zowel via smartphone, als via tablet of computer. Dit lijkt onschuldig, maar het checken van je mobieltje voordat je gaat slapen kan gevolgen met zich meebrengen.

Oogspecialist Opticien Pearle laat op hun blog weten dat door het blauw-violet-kleurige licht dat van een mobiele telefoon of smartphone afkomt zorgt voor storingen in onze biologische klok. Door het blauwe licht denken onze hersens dat het overdag is en vergeten ze dat het tijd is om te gaan slapen. Hierdoor komt het stofje melatonine niet vrij. Dit stofje wordt in een klier in de hersenen aangemaakt en zorgt ervoor dat je wilt gaan slapen. Wanneer dit stofje ontbreekt krijg je last van slaapproblemen. Smartphoneverslaafden kampen hier dus mee omdat ze ’s avonds voor het slapen hun ogen blootstellen aan dit blauwe licht van hun mobieltje.

Wat kun je er tegen doen?
Pearle raadt zelf een bril aan met een speciale blauw licht filter: een zogenaamde ‘blue coating’ bril. Ook raden ze aan om een computerbril te dragen als je veel achter een computer of smartphone zit.

                                                                                      Dit is zo’n antiblauwlicht-bril.

Dit zorgt voor meer rust aan de ogen. Ook kun je vaker je telefoon op de nachtstand zetten. Bij een iPhone heet dit bijvoorbeeld Night Shift, hierdoor wordt het beeld donkerder en straalt het scherm minder blauw licht uit.

Night Shift aanzetten bij een iPhone-toestel.

Toch blijft er maar één optie de allerbeste, en dat is je telefoon zo nu en dan weg leggen.
Klik hier om een aantal hulpmiddelen te vinden die je daarbij kunnen helpen.

Positief
Slaapproblemen hebben gelukkig niet alleen maar een negatieve kant als het gaat om smartphonegebruik. Volgens het CBS zijn jongeren positief over het contact met hun familie en vrienden. ’s Avonds uren liggen appen voordat je gaat slapen heeft dus ook een positieve invloed. Laat weten hoe jij hier over denkt. Twitter mee onder #telefoonverslaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.