Smartphone in bed slecht voor ogen

Het is een fabel dat mensen vierkante ogen krijgen van het lang staren naar een televisie-, computer-, of telefoonscherm. De fabel is in het leven geroepen om mensen te waarschuwen voor het te veel staren naar en scherm. Maar als het om een fabel gaat, waarom is het dan erg?

De oogspecialisten van Pearle laten weten dat als je ogen lang kijken naar iets op dezelfde afstand, dat dit op korte termijn ervoor kan zorgen dat je last krijgt van branderige en droge ogen. Voor volwassen kan dit op lange termijn geen kwaad, maar voor jongeren en dus ook generatie-Z (iedereen geboren na 1992) kan dit wel kwaad. Hun ogen zijn namelijk nog in ontwikkeling. Kinderen die te vaak langdurig naar een voorwerp staren dat te dichtbij hun gezicht staat, kunnen een oogafwijking krijgen doordat de ogen de verkeerde kant op groeien. In dit geval hebben we het niet over een televisie als boosdoener, maar vooral over mobiele telefoons, iPads en zelfs boeken. Een kind voor het slapengaan een boek onder zijn ogen drukken is dus niet beter dan een kind dat ’s avonds met zijn mobieltje of iPad in bed ligt.

“Het is de combinatie van stoppen met knipperen, en het feit dat je het toestel zo dicht bij je gezicht houdt. Zo dicht bij kijk je normaal gesproken niet naar objecten. Het is een behoorlijke inspanning voor je ogen, ” vertelt opticien Andy Hepworth aan de BBC.

Blauw violet-kleurig licht
Naast het probleem dat kinderen langdurig een voorwerp te dicht bij hun gezicht houden, kunnen kinderen en volwassen ook last krijgen van het blauwe violet-kleurige licht dat een smartphone of iPad uitstraalt. Volgens hoogleraar Hersenhormonen, Andries Kalsbeek brengt het blauwe licht onze biologische klok in de war.

‘De biologische klok zit in onze hersenen, dat weten we al. Het is eigenlijk een slecht werkend horloge, dat elk uur door het licht gelijk moet worden gezet om zo een precies ritme te genereren van 24 uur. In onze retine (ons netvlies) zitten allerlei cellen die lichtinformatie die zij opslaan doorsturen naar onze hersenen. Dit geven ze niet alleen door aan ons visuele systeem, maar ook aan onze biologische klok. Pas sinds een aantal jaar weten we dat deze cellen gevoelig zijn voor het blauwe licht dat bijvoorbeeld van een smartphone afkomt. Doordat wij ‘s avonds met bijvoorbeeld een mobieltje voor onze neus zitten, denken die cellen door het licht dat ze binnenkrijgen dat het dag is. Dit geven die cellen weer door aan onze biologische klok in onze hersenen en hierdoor kun je slaapproblemen krijgen. Deze slaapproblemen krijg je omdat het lichaam de aanmaak van melatonine onderdrukt. Hierdoor maakt het lichaam zich niet klaar om te gaan slapen.’

Vaak hebben mensen het idee dat een tablet of telefoon weinig licht geeft. Er wordt daarom niet bewust omgegaan met het effect van het blauwe licht dat van een smartphone of televisie afkomstig is. Volgens Kalsbeek is dit namelijk helemaal niet zo onschuldig als iedereen denkt. Het is beter om voor het slapengaan de hoeveel licht in het huis te af te bouwen. Stel je wilt om elf uur gaan slapen, zet dan je televisie, laptop, iPad etc. uit om neger uur. Je zult merken dat je hierdoor een stuk betere nachtrust krijgt.

Ook zijn er trucjes om het blauwe licht te onderdrukken. Op bijvoorbeeld de iPhone zit een functie waardoor je het blauwe licht kunt minderen door de night shift stand aan te zetten. Hierdoor krijg je minder blauw licht binnen, maar alsnog is het blauwe licht niet helemaal verdwenen.

Night shift stand aanzetten

Voordelen van blauw licht
Volgens Kalsbeek zijn er niet alleen maar nadelen aan het blauwe licht dat afkomstig is van onder andere onze smartphones. ‘Er is ook een andere kant aan dit verhaal. Onze biologische klok heeft overdag namelijk zoveel mogelijk licht nodig. Het blauwe licht zorgt voor een groter effect dan het gewone licht van buiten. Het blauwe licht zou er dus voor kunnen zorgen dat mensen ‘s ochtends bijvoorbeeld makkelijker wakker kunnen worden. Je zou dan eigenlijk een lamp in je slaapkamer moeten hebben die dit licht uitstraalt. Ook zou dit effect goed kunnen werken op scholen en kantoren. Het kan namelijk je concentratie verhogen.’ aldus Kalsbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.